Σοφιγάδο Λευκαδίτικο
2013-06-14- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 1:30 ω
- Έτοιμο σε: 2:00 ω
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1 1/2κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2κρεμμύδια ψιλ/να
1κιλό κρεμμύδια για στιφάδο καθαρισμένα
1φλ.πετιμέζι
6κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1κεφάλι σκόρδο χωρισμένο σε σκελίδες καθαρισμένες
Λάδι
Αλατοπίπερο
1φλ.νερό χλιαρό
1/4φλ.ξύδι
1κ.σ.δενδρολίβανο
Οδηγίες
Βήμα 1
Σοτάρουμε το κρέας σε ζεστό λάδι. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τα κρεμμυδάκια και συνεχίουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε το δενδρολίβανο. Διαλύουμε το πετιμέζι με το χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τα κυδώνια 20 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος για να μην λιώσουν. *Το σοφιγάδο της Λευκάδας μπορεί επίσης να γίνει με αρνί ή κατσίκι. Πάντα όμως με μπόλικα κρεμμύδια, πετιμέζι και κυδώνια. Λέγεται ότι η ονομασία του φαγητού έχει παραμείνει από την εποχή της Ενετοκρατίας.