Tapenade ελιάς 12 + 1 χρήσεις
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι το Tapenade ελιάς;
Είναι ένα είδος πατέ από ελιές πολτοποιημένες ή πολύ ψιλοκομμένες μαζί με κάππαρη, αντζούγιες, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Συνήθως τρώγεται σαν ορεκτικό και η γεύση του ποικίλει ανάλογα με την προσθήκη υλικών που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή (σκόρδο, μυρωδικά, χυμός λεμονιού ή ακόμα και κάποιο κονιάκ).
Εμείς το φτιάξαμε για εσάς και το παρουσιάζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους καταφέραμε και σε 5 εξίσου νόστιμες συνταγές τους τελευταίους σχεδόν 2 μήνες και έπεται συνέχεια…
1) Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, μόνο του μαζί με ντομάτα και φέτα κομμένα σε κυβάκια.
Αλλά και όπου θέλουμε μια πινελιά ελιάς όπως πάνω στο ρύζι που θα σερβίρουμε με το ψητό ψαράκι μας.
2) Σερβιρισμένο πάνω σε πράσινη σαλάτα ή πατατοτασαλάτα ή σαλάτα ζυμαρικών ή κάθε είδους σαλάτα. Εννοείται χωριάτικη!!!
Επίσης αν συμπληρώσουμε επιπλέον λάδι και χυμό λεμονιού
και τα χτυπήσουμε πάλι στο multi, αποκτάμε μια olive-grette
(κατά το vinaigrette!)
3) Σαν ορεκτικό μαζί με κριτσινάκια
κρακεράκια και τα συναφή
4) Όπως και το pesto, σε πιάτα ζυμαρικών, μόνο του ή ανακατεμένο με τόνο κονσέρβας ή ψάρι που έμεινε ή απλά πάνω από τα ζεστά μακαρόνια σαν σάλτσα μαζί με μπόλικη παρμεζάνα ή τυρί της αρεσκείας μας (φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα και τα συναφή, όπως και δήποτε) καθώς επίσης και σε μια απλή κόκκινη σάλτσα ζυμαρικών λίγα λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά.
5) Με φασολάδα! Τι σερβίρετε συχνά με το παραδοσιακό αυτό φαγητό; Ελιά, φυσικά. Έτσι λοιπόν μια κουταλιά πάνω σε κάθε πιάτο που θα σερβίρουμε, θα κάνει τη διαφορά.
6) Στα μπιφτέκια μας! Πλάθουμε το tapenade μαζί με τον κιμά για πικάντικα μπιφτεκάκια
ή το κάνουμε γέμιση ανάμεσα σε δυο κομμάτια πλασμένου κιμά ή το σερβίρουμε πάνω στα κλασικά μας μπιφτέκια για ένα πιο Ελληνικό burger! Ή ένα ανοιχτό burger μανιταριού
7) Ανακατεμένο με κάποιο hummus από ρεβίθια ή φασόλια και σερβιρισμένο με ψημένα κομμάτια πίτας από σουβλάκι ή nachos
8) Ανακατεύουμε 1-2 κουταλιές από το tapenade σε μια απλή σούπα λαχανικών, πατατόσουπα ιδανικά νομίζω, αλλά και εξίσου πολύ ταιριαστά με μια κόκκινη σουπίτσα ζυμαρικών.
9) Στην ομελέτα μας , μόνο του ή με κάποιο τυρί ή λαχανικά.
10) Άλειμμα για τοστ ή sandwich αν το ανακατέψουμε με λίγη μαγιονέζα ή τυρί κρέμα, πλήρη ή light. Αν θέλουμε το ψήνουμε και το βάζουμε κομμένο σε κομμάτια συνοδευτικό σούπας, αντί ψωμιού ή κρουτόν.
11) Για κοτόπουλο στο φούρνο, απλώνουμε το tapenade ανάμεσα από το δέρμα και την πέτσα, πριν το ψήσιμο αλλά και για ψητά στο bbq , κρέατα ή ψάρια. Μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τα αλείψουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας.
12) Το ανακατεύουμε με λίγο τυρί κρέμα ή ανθότυρο και το σερβίρουμε με κριτσίνια και/ ή φρεσκοκομμένα λαχανικά σε μπαστουνάκια.
+1) Γέμιση για τα αυγά του Πάσχα και όχι μόνο, αν τα κόψουμε στη μέση και τα ανακατέψουμε με τον κρόκο.